joi, 9 iulie 2009

Unde ne aflam?

Anul trecut pe vremea asta eram anuntati ca Romania nu va fi afectata de criza, ca sintem o tara atipica... ca economia duduie... apoi in toamna eram anuntati de catre Comisia Nationala de Prognoza ca viitorul este de aur, criza ne va ocoli si Romania va avea astfel o crestere economica de peste 6%. Se apropiau alegerile bineinteles.

Unde ne aflam acum?

Economia a franat puternic. Produsul intern brut pe primul trimestru a scazut cu 6.2% si perspectivele sint negative: si FMI si Moody's au revizuit in scadere perspectivele Romaniei.

Conform datelor INSSE Bucuresti, din septembrie pana in aprilie s-au volatilizat peste 37000 locuri de munca, cu toate ca in aceeasi perioada numarul somerilor inregistrati a crescut doar cu 937.





Salariul mediu net pe plan national a fost in mai de 1356 lei adica aproximativ 325 E. Cu 55 E mai putin decat maximul atins in luna decembrie.




In Bucuresti salariul mediu pe luna mai inca nu a fost publicat. In aprilie acesta se situa in jurul valorii de 1958 lei adica aproximativ 466 Euro.




Insa nu avem parte numai de scaderi... fata de luna mai 2008 restantele la credite s-au triplat, ajungand la 1.68 miliarde de euro.

Cat despre tranzactiile imobiliare, in primele cinci luni ale anului acestea au scazut cu 41% fata de perioada similara a anului trecut dupa cifrele Camera Notarilor Publici Bucuresti.

Acum sa revenim la oile noastre imobiliare. Asadar avem o scadere de aproximativ 40% la pretul mediu al unui apartament fata de luna iunie 2008. Statistica pe pretul median al apartamentelor de 2 camere indica o scadere de 44.35% fata de maximul din martie 2008.
Multi s-au grabit sa afirme ca s-a atins pragul de jos. Cum sta situatia in realitate?
Spuneam ca salariul mediu in Bucuresti a fost in aprilie de 466 E. In aceeasi luna, pretul mediu al unui apartament era 81.000 E. Asta inseamna un raport pret/salariu de 14.46. O valoare in continuare exagerat de mare (va reamintesc faptul ca in Anglia in varf de bubble raportul a fost 5.86; in Londra 6.43, media pe termen lung fiind 4).

Avem deci o economie pe butuci, cu somaj in crestere, cu zeci de mii de locuri de munca volatizilate, cu salarii tot mai mici, cu o piata imobiliara sucombata, preturi inca departe de fundamentele economice. Iar creditarea este (cel putin pana acum) in acelasi stadiu. De ce a incetinit scaderea preturilor la garsoniere si la apartamentele cu doua camere atunci? Raspunsul este evident legat de programul "prima casa". Avem in momentul de fata o discrepanta intre tendintele preturilor apartamentelor de 3 si 4 camere si preturile chiriilor pe de o parte si preturile apartamentelor eligibile pentru programul prima casa pe de alta parte. Adancirea recesiunii cred ca va clarifica insa lucrurile.

luni, 6 iulie 2009

Update: Coliers Brei pe iunie

Pe scurt, Brei vechi a scazut de la 1131 la 1126 Euro/mp. Brei nou nu a fost publicat. Ce se ascunde in spatele acestei miscari vom afla in luna iulie. Oficial ni se spune ca "va fi supus unei serii de ajustari in luna iulie" (Ziarul Financiar) sau ca "va fi extins, prin includerea mai multor proiecte rezidenţiale, pe lângă cele 12 existente" (Mediafax)

Asadar luna asta nu avem nici Brei Total nici Brei Nou.