joi, 20 noiembrie 2008

Vom avea indice oficial de preturi doar din al treilea trimestru al lui 2009

Banca Nationala, Institutul National de Statistica si Uniunea Notarilor zice-se au incheiat un protocol care va intra in vigoare abia in 2009, iar primele date oficiale ale preturilor caselor le vom sti abia in al treilea trimestru din 2009. (sursa)

Asadar din primavara (cand anuntau lansarea indicilor imobiliari) si pana acum si Banca Nationala si INS-ul au cam frecat menta, asa cum fac de pe la revolutie incoace, lasand piata imobiliara la cheremul unor analisti formati dupa ureche care afla de-abia acum, la spartul (bulei) targului ca o intr-o economie de piata preturile nu merg numai intr-un singur sens.
În iulie 2007, euro ajunsese la 3,1 lei faţă de 4,2 cât fusese anterior. După aceea a crescut din nou. Iată cum am învăţat că piaţa nu merge într-un singur sens. La fel se va întâmpla şi pe piaţa imobiliară.
(
Ion Radu Zilişteanu, 17 Noi 2008, interviu Cotidianul)
Indicele va fi actualizat o data la trei luni, cam rar ce-i drept dar tot e mai bun decat nimic oficial. Sint curios daca va fi calculat si un indice oficial al pretului chiriei, asa cum ar fi normal, si daca se vor procesa si date din anii anteriori, pentru ca sint ablolut sigur ca ele exista, insa nu sint centralizate.
Pana atunci va trebui sa ne multumim cu statisticile bazate pe anunturile de vanzare si inchiriere, actualizate de trei ori pe saptamana, nu de patru ori pe an, asa ca stati pe aproape :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu